Sale!

Kaki soi TIPO | an 2 | forma VARGA | 1.5-1.9 m inaltime | radacina protejata

55,00 lei

Kaki radacina ambalata  Tipo an 2 forma varga (coroana neformata) inaltime de minim 1.4 m la livrare.

Description

Dimensiune la livrare: minim 1,4 m (taiat de la 2 m pentru a se incadra cerintelor contractuale cu serviciul de curierat)

Aspect la livrare :  varga fara coroana (a se taia pentru formarea coroanei la sfarsitul lunii martie)

Anul 2 de vegetatie, altoit, se livreaza fasonat la radacina. A se spala rumegusul din punga in care este livrat inainte de plantare. Se scurteaza la 60-90 cm pentru a forma coroana – in luna aprilie. Pornirea in vegetatie (primii muguri in primul an vor apararea in luna mai)

Radacina ambalata: Soiul Tipo

Kaki este un pom fructifer  (atinge inaltimi de pana la 4 metri) avand coroana rotunda – cel mai adaptate soiuri zonelor cu temperaturi scazute iarna de pana la -18 grade Celsius.

Florile de kaki sunt albe-galbui, cele mascule au 1 cm iar cele femele 1.5-1.8 cm. Infloreste in iunie. La kaki gasim frecvent separat exemplare cu flori barbatesti si exemplare cu flori femeiesti (planta dioica), dar se poate intampla ca pe aceiasi planta sa existe si ambele tipuri de flori.

Fructul de kaki TIPO este comestibil, obovoid pana la turtit-globulos (asemanator cu cel de  de culoare rosie-portocalie sau galben-auriu, lucitor. Recoltarea fructelor se face iarna la maturitate (fructele ajung la maturitate la cca. 7 luni de la inflorire). In conditiile climatului din Romania fructele ajung foarte greu la maturitate. Fructele de kaki sunt bogate in vitamina C (11 mg/100 g fruct);

Frunzele sunt caduce (cazatoare), eliptic-ovate, sau obovate lungi de 5-25 cm; partea superioara este de culoare verde-inchis, lucioasa iar partea inferioara este pubescenta (cu perisori).

Fructul este bun consumat ca atare,dar se pot face din el dulceturi,gemuri,ceaiuri. Fructul Kaki este bogat in magneziu, un mineral ce regleaza metabolismul si combate depresia si starea de oboseala. De asemenea kaki este mai bogat in potasiu decat banana, fiind astfel indicat chiar si in sarcina.

Kaki este bogat in vitamine ca A, vitamine din complexul Bvitamina P si vitamina C. De asemenea kaki contine si minerale necesare organismului, precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki este bogat in carbohidrati de buna calitate si contine la fel de multi antioxidanti ca si ceaiul verde.

Foarte bogat in betacaroten, fructul kaki este de culoare portocaliu puternic, fiind indicat sa se consume cu tot cu coaja. Kaki mai este bogat si in acizi organici, taninuri si proteine.

Bogat in antioxidanti, fructul kaki contribuie in preventia aterosclerozei, ajutand in reducerea stresului oxidativ. De asemenea kaki este bogat in carbohidrati, nutrienti cu care se “hraneste” muschiul inimii.

  Echivalentul in vitamine al unui fruct kaki sunt vitaminele care se regasesc in 2-3 portocale.

Kaki este o plantă mediu rezistentă la minimele din timpul iernii, suportând chiar şi -18°C, dar susceptibilă la vânturile puternice mai ales pe timpul verii şi toamnei când greutatea fructelor poate provoca rupturi ale ramurilor şi leziuni ale fructelor.

Kaki este propagat prin altoire. Aproape toate plantele sunt altoite pe Diospyros lotus, deoarece acesta prezintă o rezistenţă semnificativă la temperaturile joase de pe timpul iernii şi la secetă. De asemenea, Diospyros lotus prezintă un aparat radicular profund şi nu produce lăstari la bază.

Vand Kaki este considerat un soi rustic deoarece este susceptibil la putine averse, adica  nu necesita sistem de irigare. Pentru o calitate mai buna a fructelor la recoltare, se recomanda udare lunara cu 20l. apa in iulie, august si septembrie.

Additional information

Brand

KAKI soiul JIRO, KAKI soiul ROJO BRILLIANTE, Kaki soiul TIPO

You may also like…