Arborele genealogic al familiei citricelor

Toate portocalele, lămâile şi mandarinele pe care le-aţi mâncat vreodată descind din doar câteva specii antice de citrice.

Un număr foarte mare de specii cultivate provin din foarte puţini strămoşi. Doar trei, de fapt: citron, pomelo şi mandarine, toate originare din Asia de Sud şi de Est înainte de a-şi începe călătoria spre vest sunt responsabile de dezvoltarea unor întregi economii în jurul producţiei de fructe în locuri precum Florida, California şi Brazilia.

Un arbore genealogic atât de simplu este rezultatul asemănării uimitoare dintre specii. Aproape toate speciile de citrice au caracteristica genetică foarte rară de a fi compatibile sexual între ele şi de a fi foarte predispuse la mutaţii.

Asemenea caracteristici au permis genelor să se amestece, timp de mii de ani pe cont propriu şi, în cele din urmă, datorită oamenilor.

Rezultatul polenizării încrucişate naturale sau în ferme de cercetare sunt portocalele, lămâile, limeul mexican şi grepfrutul.

Arborele genealogic al citricelor

Nici o altă categorie de fructe nu se poate lăuda cu un asemenea pedigree şi cercetări noi în domeniu aduc claritate originii citricelor.

Grepfrutul este o descoperire făcută de om, cu mai puţin de 300 de ani în urmă dar familia citricelor este foarte veche.

Frunze fosilizate descoperite în provincia Yunnan din China confirmă prezenţa citricelor în urmă cu 7 milioane de ani. Din mii de specii sălbatice doar 1% au devenit coloşi comerciali: portocalele, lămâile şi lime mexican.

În viitor vom vedea din ce în ce mai multe specii de citrice pe piaţă. Cercetătorii se străduiesc să dezvolte specii mai dulci, fără seminţe şi care sunt uşor de decojit.

Sursa: National Geographic, Februarie 2017

Dacă doriţi să comandaţi citrice la ghiveci din soiuri productive puteţi vizita magazinul nostru sau puteţi comanda direct la telefon 0735023717.

Lasă un răspuns